Endocannabinoidsystem – vad är det egentligen?

Många processer sker i vår kropp som hjälper oss att både kännas oss friskare och det faktum att vi får leva en betydligt mer aktivare liv.
Det hela regleras av olika system, varav de flesta av dessa både forskas runt och diskuteras på en högre plan. Dock så började man forska runt en av dessa först under början av 1900-talet.
Vi pratar förstås om den endocannabinoida systemet (ECS), som ansvarar för viktiga funktioner i var och en av oss. Primär forskning av ECS påvisade dess troliga samband med olika funktioner av underhållet av immunitet, reglering av aptit och minnet.
Det mest undersökta området är dock det endocannabinoida systemets starka inverkan på nervsystemet.

 

Hur fungerar det endocannabinoida systemet?

Den Endocannabinoida systemet består av receptorer (CB1 och CB2) och signalsubstanser (till exempel anandamid). Det är lättare att föreställa sig receptorn som ett nyckelhål, som öppnas av en sändare som gör det möjligt för den att utföra sin funktion.

Anandamid är en cannabinoid som naturligt återfinns hos människokroppen, som extraheras när extern stimulans inträffar (träning) eller när interna stimulans infinner sig (stress, smärta).

Den kommer med en reglerande funktion i form av att den leder organismers reaktion på stimuli genom att helt enkelt minska smärtan, samtidigt som den även säkerställer att en adekvat balans bibehålls i kroppen.  Anandamin frigörs dock i form av mindre mängder och bryts sedan ner hos organismen.

Varför har du aldrig hört talas om endocannabinoida systemet och dess interaktion med THC/CBD?

En av anledningarna till att endocannabinoida systemet lämnas utanför den publika vetenskapen härleds ofta till den förvrängda synen på själva cannabisplantan. Det associeras mestadels endast med THC-substansen medan resten av de fördelaktiga cannabinoiderna utelämnas.

ECS upptäcktes av en slump i samband med att man undersökte THC-interaktionen med människokroppen. Slutsatsen av det hela är att THC-molekylen kan kopplas till CB§- och CB2-receptorer, något som innebär att den likna i mån och tycke naturligt baserade anandamid.

Även om THC liknar i mån och tycke de naturliga signalsubstanserna så är det tillräckligt strukturellt annorlunda för att orsaka en obehaglig och berusande effekt.

Å andra sidan, andra cannabinoider (CBD, CBDA, CBC etc.)  som återfinns i cannabisplantan påverkar oss annorlunda. På grund av den annorlunda kemiska strukturuern så kan den ej helt anslutas till receptorn, men det hjälper fortfarande kroppen att absorbera naturliga cannabinoider bättre, samtidigt som den hindrar den från att brytas ned snabbt.

Processen för att säkerställa att organismens CBD-balans förblir kontrollerat i kombination med andra material, fungerar i forma v fredsmäklare, något som gör det möjligt för den naturliga ledaren att höras och säkerställ att hela orkestern för blir lugn.

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända